Surowy klimat Kanady nie sprzyja uprawie roślin, niemniej kuchnia kanadyjska jest smaczna – spodoba się zarówno amatorom słodyczy jak i mięsa. Cechą charakterystyczną dań jest duży udział ryb i owoców morza oraz interesujące dodatki jakimi są pędy paproci czy jadalne wodorosty.
Łosoś
W dawnych czasach kuchnia kanadyjska była zdominowana przez dziczyznę i to, co ofiaruje morze. Z racji klimatu uprawa warzyw i drzew owocowych nie była popularna i ograniczała się do podstawowych, nielicznych odmian jakimi jest np. fasola. W Kanadzie jadano duże ilości mięsa smażonego i peklowanego a także w formie pasztetów np. z foki lub wieprzowiny, ryb i owoców morza w każdej postaci, liści i pędów paproci oraz wodorostów.
Pęd paproci
Obecnie kuchnia kanadyjska jest pod silnymi wpływami zewnętrznymi – można kupić owoce i warzywa z całego świata, zajadać się daniami orientalnymi i fast foodami ale wciąż żywa jest dawna tradycja kulinarna, która przejawia się w wielu daniach i deserach. W Kanadzie wciąż spożywa się wielkie ilości ryb i owoców morza a także ryb słodkowodnych. Wśród najchętniej jadanych gatunków znajdują się: łososie, sandacze, morszczuki, dorsze, halibuty, śledzie, ostrygi, małże, kraby, przegrzebki i homary. Z mięs najpopularniejsza jest wołowina oraz wieprzowina, jada się też mięso karibu, bizonów i fok. Popularnym daniem jest peklowana wołowina z duszoną fasolą i frytkami a jako dodatek do mięsa: wodorosty i paprocie.
Dumą Kanadyjczyków jest syrop klonowy, który pozyskuje się z pni klonu tak, jak żywicę lub kauczuk z innych gatunków drzew. Ten słodki przysmak jest dodawany do wielu deserów i potrwa np. Trempettes czy naleśników.
Naleśniki z syropem klonowym
Trempettes
- 8 kawałków chleba pszennego
- 200 mililitrów syropu klonowego
- 300 mililitrów słodkiej śmietany
Kromki należy nasączyć syropem, ułożyć na blaszce i włożyć do piekarnika. Zapiekać należy tak długo aż chleb będzie chrupiący. Po wyjęciu obłożyć ubitą śmietaną i podawać.
Syrop klonowy
Naleśniki z syropem klonowym
- 2 jaja
- 2 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
- słodka śmietana
- cukier puder
- syrop klonowy
Jaja połączyć z mąką i mlekiem, dodać cukier, olej, proszek do pieczenia, sól i kakao. Z masy smażyć cienkie rumiane naleśniki. Gotowe naleśniki pokryć kleksem z ubitej z cukrem pudrem śmietany i polać syropem klonowym, podawać od razu.