Pyszna kuchnia kanadyjska

Surowy klimat Kanady nie sprzyja uprawie roślin, niemniej kuchnia kanadyjska jest smaczna – spodoba się zarówno amatorom słodyczy jak i mięsa. Cechą charakterystyczną dań jest duży udział ryb i owoców morza oraz interesujące dodatki jakimi są pędy paproci czy jadalne wodorosty.

Łosoś

W dawnych czasach kuchnia kanadyjska była zdominowana przez dziczyznę i to, co ofiaruje morze. Z racji klimatu uprawa warzyw i drzew owocowych nie była popularna i ograniczała się do podstawowych, nielicznych odmian jakimi jest np. fasola. W Kanadzie jadano duże ilości mięsa smażonego i peklowanego a także w formie pasztetów np. z foki lub wieprzowiny, ryb i owoców morza w każdej postaci, liści i pędów paproci oraz wodorostów.

Pęd paproci

Obecnie kuchnia kanadyjska jest pod silnymi wpływami zewnętrznymi – można kupić owoce i warzywa z całego świata, zajadać się daniami orientalnymi i fast foodami ale wciąż żywa jest dawna tradycja kulinarna, która przejawia się w wielu daniach i deserach. W Kanadzie wciąż spożywa się wielkie ilości ryb i owoców morza a także ryb słodkowodnych. Wśród najchętniej jadanych gatunków znajdują się: łososie, sandacze, morszczuki, dorsze, halibuty, śledzie, ostrygi, małże, kraby, przegrzebki i homary. Z mięs najpopularniejsza jest wołowina oraz wieprzowina, jada się też mięso karibu, bizonów i fok. Popularnym daniem jest peklowana wołowina z duszoną fasolą i frytkami a jako dodatek do mięsa: wodorosty i paprocie.

Dumą Kanadyjczyków jest syrop klonowy, który pozyskuje się z pni klonu tak, jak żywicę lub kauczuk z innych gatunków drzew. Ten słodki przysmak jest dodawany do wielu deserów i potrwa np. Trempettes czy naleśników.

Naleśniki z syropem klonowym

Trempettes

  • 8 kawałków chleba pszennego
  • 200 mililitrów syropu klonowego
  • 300 mililitrów słodkiej śmietany

Kromki należy nasączyć syropem, ułożyć na blaszce i włożyć do piekarnika. Zapiekać należy tak długo aż chleb będzie chrupiący. Po wyjęciu obłożyć ubitą śmietaną i podawać.

Syrop klonowy

Naleśniki z syropem klonowym

  • 2 jaja
  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • słodka śmietana
  • cukier puder
  • syrop klonowy

Jaja połączyć z mąką i mlekiem, dodać cukier, olej, proszek do pieczenia, sól i kakao. Z masy smażyć cienkie rumiane naleśniki. Gotowe naleśniki pokryć kleksem z ubitej z cukrem pudrem śmietany i polać syropem klonowym, podawać od razu.

Dodaj komentarz